Festival èStoria

Gorica, 25-28. maj 2017

Gorica, 25-28. maj 2017

Od 25-28. maja 2017 bo v italijanski Gorici potekal tradicionalni zgodovinski festival èStoria. Posebna sekcija poimenovana Trincee (Jarki) je posvečena stoletnici obeleževanja prve svetovne vojne, letos je izpostavljena bitka pri Kobaridu.

V sklopu sekcije Trincee se bodo odvili trije dogodki, vezani na Kobarid, pri katerih sodeluje tudi Fundacija Poti miru v Posočju. Več o teh dogodkih si lahko preberete v prilogi (v italijanskem jeziku).

Izmed treh dogodkov izpostavljamo naslednjega:

28. maj 2017, ob 12. uri (Aula Magna, Polo Universitario di Santa Chiara, Via Santa Chiara 1, 34170 Gorizia)

Kobarid / Caporetto – 100 let potem / 100 anni dopo

Vojna, ki se je ob Soči končala oktobra 1917, je pustila veliko sledov. Spominska obeležja, kaverne, strelski jarki, utrdbe in pokopališča predstavljajo kulturno in zgodovinsko dediščino. Spominjajo in opominjajo nas na trpljenje, žrtvovanje in umiranje tisočev mladih fantov in mož številnih narodov. Vojno pa je bridko okusilo tudi civilno prebivalstvo krajev ob fronti. Soška fronta, kot ena najhujših front, ima danes velik pomen za spominjanje. Bitka pri Kobaridu pa je bila tista, ki je odločilno pripomogla k temu, da se je tako močno usidrala v zgodovinski spomin.

Dogodek je nastal v sodelovanju s Fundacijo Poti miru, Kobariškim muzejem ter Promo Turizmom FVG

Pri pogovoru sodelujejo: Zdravko Likar, Željko Cimprič, Tadej Koren, Marco Mantini, Nicola Relevant

Več o festivalu in programu:

http://www.estoria.it/

PDF datoteka