1917 – Ženske na ulicah. Za kruh in narod

Kobarid, 16. junij 2017

Kobarid, 16. junij 2017, ob 18.00 v Ustanovi »Fundacija Poti miru v Posočju«

V prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« iz Kobarida bo v petek, 16. junija 2017, ob 18. uri odprtje razstave z naslovom 1917 – Ženske na ulicah. Za kruh in narod. Gre za še eno v nizu razstav, ki jih vsako leto v znamenju stoletnic prve svetovne vojne pripravljata Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in »Fundacija«. Glavne protagonistke so vsakič ženske in njihove strategije preživetja, ki v vojnih razmerah vključujejo celotne družine, medtem ko so možje na vojski.

V letu 2017 bo poudarek razstave namenjen ženskam, ki »stopijo na ulice« in vse bolj odločno zahtevajo prekinitev vojnega spopada ter vrnitev vojakov domov. Dalje protestirajo za preživetje in delavske pravice (npr. februarska in oktobrska revolucija na Ruskem). Tudi na Slovenskem gredo ženske na ulice »za kruh«, obenem pa za svoj medvojni domoljubni angažma postavijo politično ceno – kot pripadnice množičnega deklaracijskega gibanja se postavijo za pravico do nove domovine.

Medtem se frontna črta po 12. soški bitki, poznani predvsem po bitki pri Kobaridu, pomakne vse do reke Piave. Za del ženske populacije to pomeni začetek dolgega povratka v večinoma porušene domače kraje v Posočju. Za ženske v Furlanski in Padski nižini pa se negotovost šele pričenja.

V kulturnem programu otvoritve razstave bodo sodelovali duo Bakalina, Andrea Pandolfo (krilni rog) in Oktet Simona Gregorčiča.

Vabljeni na razstavo!
Fotografija: arhiv Tolminskega muzeja