Zbogom orožje, Koncert vojaških orkestrov

Kobarid, 9. julij 2017

Kobariški trg, 9. julij 2017, ob 18.00

Ministrstvo za obrambo RS, Vojaški orkester Slovenske vojske in Kobariški muzej so ob 80 in 90 letnici kobariške bitke v letih 1997 in 2007 že organizirali koncerta v spomin na največji vojaški spopad kadarkoli na slovenskih tleh. Koncerta se je v letih 1997 in 2007 udeležilo 5 vojaških orkestrov iz držav, udeleženk bitke. Za letošnjo 100 letnico kobariške bitke, ki je pomenila zaključek bojev na soški fronti, je MORS naslovil vabila na 9 držav. Udeležbo so potrdili vojaški orkestri Avstrije, Madžarske, Italije, Nemčije, Slovaške, Hrvaške in seveda gostiteljice Slovenije.

Za razliko od dosedanjih koncertov v oktobru, smo se letos odločili za julij, in sicer 9. julija ob 18.00 uri. Tudi krog organizatorjev je letos širši. Poleg MORS in Kobariškega muzeja so tokrat vključeni še Nacionalni odbor za obeleževanje 100 letnic prve svet. vojne, Ministrstvo za kulturo (Koordinacijski odbor za državne proslave), Občina Kobarid, Fundacija Poti miru v Posočju in Posoški razvojni center.

Na predvečer skupnega koncerta bodo posamezni orkestri v krajih, kjer bodo nastanjeni, torej v Bovcu, Kobaridu in Tolminu, izvedli promenadne koncerte kot vabilo na glavni dogodek naslednji dan na Kobariškem trgu. Pred in med nastopi orkestrov bodo zbranim spregovorili kobariški župan g. Robert Kavčič, ministrica za obrambo RS in hkrati predsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100 letnic 1. svet. vojne ga. Andreja Katič in predsednik RS g. Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj spominskega dogodka. Po 100 letih bo torej takratno surovo govorico sovraštva, nasilja in trpljenja zamenjala univerzalna govorica glasbe.

Vabljeni na izjemen kulturni dogodek!

Foto: Željko Cimprič