Spominska slovesnost na vojaškem pokopališču Modrejce

Modrejce, 16. julij 2017

Na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce pri Mostu na Soči se bo v nedeljo, 16. julija 2017, ob 17. uri odvijala spominska slovesnost ob 100. obletnici bitke pri Kobaridu in konca soške fronte v spomin na vse žrtve soške fronte.

Častna pokrovitelja in slavnostna govornika bosta predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez in predsednik Državnega zbora Madžarske dr. Kövér László.

Zgodovinski vlak Isonzo Expresz bo med 16 in 20. julijem 2017 na območje nekdanje soške fronte (od Bovca do Doberdoba) pripeljal okoli 500 Madžarov, ki si bodo ogledali lokacije, kjer so se v času prve svetovne vojne borili njihovi predniki. V sklopu obiska bo 16.7.2017 organizirana tudi spominska slovesnost na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce pri Mostu na Soči.

Projekt Isonzo Expresz organizirata Madžarsko obrambno ministrstvo in madžarska turistična agencija MÁV Nosztalgia Kft. v sodelovanju s TIC Nova Gorica, Občino Tolmin, Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju«, Veleposlaništvo RS v Budimpešti in Veleposlaništvo RM v Ljubljani.

Fotografije: Tamino Petelinšek, arhiv Fundacije Poti miru