Odkritje obnovljenega obeležja iz prve svetovne vojne

Čepovanska Vrata, 9. september 2017

Društvo Soška fronta 1915-1917 in Krajevna skupnost Čepovan vabita v soboto, 9.septembra 2017, ob 11.00 uri na čepovanska Vrata (pri odcepu ceste za Grudnico), na odkritje obnovljenega obeležja iz prve svetovne vojne. Slavnostni govornik bo podpredsednik DZ Matjaž Nemec, kulturni program bodo sooblikovali učenci OŠ Čepovan in pevski zbor Lipa iz Ravnice.

Za lažjo oskrbo soškega bojišča je avstro-ogrska vojska zgradila obsežno mrežo žičnic in cest. Pogosto so bile te prave gradbene mojstrovine, ki kljub temu da so bile večinoma začasnega značaja, marsikje kljubujejo zobu časa še danes. Graditelji so se nedvomno zavedali pomembnosti svojih gradenj, zato ne preseneča, da so nanje vzidavali tudi spominske plošče. Nekatere med njimi so poimenovali po pomembnih osebnostih ali vojaških poveljnikih. Takšna čast je doletela tudi cesto od čepovanskih Vrat do Grudnice, ki jo je spomladi 1916 zgradil gradbeni oddelek črnovojniškega inženirja Rödlbacha in utrdbena skupina stotnika Jungerja. Po poveljniku Soške armade so jo poimenovali Boroević Strasse (Boroevićeva cesta), o čemer priča spomenik na njenem začetku, tabla gradbene enote pa stoji nekaj sto metrov naprej ob cesti. Svečano odprtje ceste je bilo 14. maja 1916. Poleg predstavnikov civilnih oblasti in tamkajšnjih prebivalcev se ga je v spremstvu poveljnika XV. korpusa, generala Stöger-Steinerja, udeležil tudi sam general Boroević.

Obdobje italijanske zasedbe po prvi svetovni vojni ni bilo naklonjeno obujanju spominov na avstro-ogrske vojaške poveljnike, zato so napise na spomeniku prekrili z ometom, granato na vrhu pa zamenjali s kovinskim križem. Pozabljeni in zapuščeni spomenik je zaradi neugodne lege dolga desetletja le s težavo kljuboval času, vremenu in drugim vplivom. Bil je že v razpadajočem stanju, ko ga je leta 2017 v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine (območna enota Nova Gorica) obnovilo Društvo soška fronta 1915–1917.

Besedilo: David Erik Pipan, Vinko Avsenak
Arhiv fotografij: David Erik Pipan, Medobčinski muzej Kamnik