Vlakec – Trenino

Predstavitev knjige

Ob stoletnici odprtja ozkotirne železnice med Kobaridom in Čedadom je Kobariški muzej izdal knjigo Vojka Hobiča in dr. Tadeja Brateta z naslovom Vlakec -Trenino.

Vojko Hobič v knjigi obuja spomin na ozkotirno železnico, ki je med leti 1916 in 1932 povezovala Kobarid in Čedad, danes pa so na njeni trasi še vedno vidni ostanki postaj, mostov, vodnjakov itd.  Ta tema je Hobiča pričela zanimati, ko je obnavljal eno od korit med Sužidom in Starim selom, ki so služila za napajanje lokomotive. V sodelovanju z dr. Tadejem Bratetom je tako nastala knjiga, ki podrobno opisuje okoliščine nastanka železnice in njeno delovanje ter zgodovino skupnega kulturnega prostora Benečije in Posočja. Publikacija, ki je bogata tudi s slikovnim in dokumentarnim gradivom, celovito oriše vlogo in pomen te železniške povezave, ki je, čeprav za kratek čas, še bolj povezala ljudi iz Nadiške in Soške doline.

Knjiga je bila v letu 2017 prvič predstavljena v Kobariškem muzeju, nato pa tudi v drugih krajih Posočja in Benečije.

Z avtorjema knjige, se je 23.3.2017 pogovarjala Mariša Bizjak. Pogovor lahko poslušate v oddaji Zgodbe (Radio Koper): https://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/zgodbe/vlakec-trenino-knjiga-o-skoraj-pozabljeni-zeleznici/418038

Foto: arhiv Kobariškega muzeja