Foto-literarna razstava 100

Razstava

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), območna izpostava Tolmin je z izdajo haiku in foto zbirke 100 zaokrožila dva natečaja (fotografskega in literarnega), ki ju je razpisala ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne. Ob tem je dela predstavila tudi s foto-literarno razstavo, poimenovano 100.

Ob nizu dogodkov, ki se vrstijo v spomin na stoletnico prve svetovne vojne, so želeli literarnim in likovnim ustvarjalcem ponuditi možnost, da skozi verz in objektiv izrazijo svoj odnos do vojne, preteklosti, katere ostanki nas še vedno spremljajo.

Na literarni natečaj je prispelo 270 haikujev, prispevalo jih je 65 avtorjev, strokovni spremljevalec Jože Štucin je za zbirko izbral dela 58-ih avtorjev. Na fotografski natečaj je prispelo točno 100 fotografij 32-ih avtorjev. Komisija v sestavi Rafael Podobnik, Mirko Kavčič in Jože Štucin, pod vodstvom Rafaela Podobnika, pa je izbrala 19 fotografij 13-ih avtorjev.

JSKD OI Tolmin je haiku in foto zbirko 100  in foto-literarno razstavo prvič predstavila 25. septembra 2015 v prostorih Fundacije Poti miru v Posočju v Kobaridu. 14. februarja 2017 so do konca marca 2017 razstavo na ogled postavili na Ministrstvu za obrambo RS v Ljubljani. Zbrane sta nagovorila direktor JSKD RS, mag. Marko Repnik, in ministrica za obrambo, Andreja Katič, ki je razstavo tudi odprla. Odprtja razstave so se udeležili vsi trije posoški župani ter številni visoki gostje in avtorji.

Razstava je od 7. aprila do 5. maja 2017 na ogled tudi v Kinogledališču Tolmin.

Foto: Janez Eržen, arhiv JSKD in Miljko Lesjak