1916 – (Pre)hrana. Ženske v zaledju soške fronte

Razstava

Razstava z naslovom 1916 – (Pre)hrana. Ženske v zaledju soške fronte, ki so jo pripravili ljubljanska Filozofska fakulteta pod vodstvom dr. Marte Verginella, Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« in drugi partnerji, sledi obsežnemu štiriletnemu projektu, ki za vsako leto obeleževanja 100. obletnice prve svetovne vojne (1914-1918) postavi novo razstavo, v ospredju katerih je vloga žensk. Položaj ženske v prvi svetovni vojni do sedaj ni bil tako osvetljen, obstajal je velik raziskovalni manko v zgodovinopisju. Razstava leta 2014 je imela naslov 1914 – Ženske na predvečer prve svetovne vojne, leto kasneje pa 1915 – Ženske v zaledju soške fronte. Razstava z naslovom 1916 – (Pre)hrana. Ženske v zaledju soške fronte se posveča vprašanju, kako je vojna spremenila jedilnik povprečnega človeka ter daje poudarek na stoletnici padca Gorice.

Vse razstave so najprej postavljene v prostorih Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju, nato pa gostijo po različnih krajih Slovenije in zamejstva. V letu 2017 je gostovala v Pokrajinskem muzeju v Kopru in Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

Več:
http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/nova-priloznost-za-ogled-razstave-1914-zenske-na-predvecer-vojne/351433

http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/vojna-ni-potekala-le-na-bojiscih-za-prezivetje-so-jo-bojevale-tudi-zenske/367744

http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/o-primezu-lakote-v-zaledju-front-prve-svetovne-vojne/395386
Foto: Arhiv Fundacije Poti miru