Kandidatura dediščine prve svetovne vojne na UNESCO Seznam svetovne dediščine

Categories Novice

18. maja 2017, na 88. seji sveta Severno Primorske regije v Tolminu, so župani občin Kobarid, Tolmin, Brda, Nova Gorica, Šempeter–Vrtojba, Miren–Kostanjevica, Ajdovščina, Cerkno, Idrija,  Bohinj, Logatec in predstavnik Slovenskih železnic podpisali Pismo podpore in sodelovanja pri pripravi kandidature za vpis Poti miru – dediščine 1. svetovne vojne na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Poleg omenjenih občin kandidaturo podpira tudi nekaj drugih občin iz območja vzdolž nekdanje soške fronte in njenega zaledja.
29. januarja 2016 je bila Pot miru – dediščina 1. svetovne vojne že vpisana na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine. V letošnjem letu je, poleg zbiranja vseh potrebnih podatkov za dosje, v ospredju organizacija mednarodne konference v sklopu ICOM mednarodne konference  v Ljubljani (začetek oktobra) ter udeležba na UNESCO zasedanju v Krakovu (julij).
Delovna skupina, ki pripravlja kandidaturo, predvideva, da bi jeseni 2018 oddali Poskusni dosje za UNESCO Seznam svetovne dediščine.

Pot miru – dediščina 1. svetovne vojne na Poskusnem seznamu svetovne dediščine:
http://whc.unesco.org/en/tentativelists/6077/

Foto: Blaž Močnik