3. pohod po Poti miru v Brdih

Categories Novice

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda je v soboto, 27. 5. 2017, izvedlo svoj tretji pohod po Poti miru v občini Brda v sodelovanju z občino Brda in Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

OZVVS Brda v sklopu izvedenega projekta Pot miru od Alp do Jadrana vsako leto organizira zadnjo soboto v mesecu maju tradicionalni vodeni pohod po Poti miru. Letos so pohodniki prehodili 7 kilometrsko pot na trasi Hum–Snežatno–dolina potoka Birše–Kojsko (Sv. Križ)– Snežatno–Hum, kjer jih je vodja pohoda in predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik seznanil z vojno zgodovino in znamenitostmi Goriških Brd.

Pohoda se je udeležilo okrog šestdeset pohodnikov in udeležencev iz območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo iz Brd, Nove Gorice, Ajdovščine-Vipava, Kanala ob Soči, Semiča, Zgornjega Posočja, Idrije-Cerkno in drugi.

Na trasi pohoda so se pohodniki seznanili z delovanjem italijanske vojske v obdobju prve svetovne vojne na tem območju, kjer so zgradili številne vojaške ceste in ozkotirno progo po dolini potoka Birše, z delovanjem vojaških poljskih bolnišnic v Kojskem, ogledali so si tudi tunel iz prve svetovne vojne v Kojskem.

Pohodniki so se zbrali v dvorani kulturnega doma na Humu, kjer jih je pred začetkom pohoda pozdravila tudi predsednica vaške skupnosti ga. Teja Jelina. V Snežatnem je pohodnike z domačo kapljico pogostil g. Stojko Jančič, v Kojskem pa je bilo posebno presenečenje, saj je pohodnike v svojem bogatem češnjevem nasadu gostil g. Bogdan Tomažič, kjer so si privoščili okusne briške češnje. Pot je pohodnike vodila do cerkvice Sv. Križa kjer je jih je nagovoril tudi predsednik vaške skupnosti g. Vasilij Vendramin, cerkvico Sv. Križa pa je izčrpno predstavil velik poznavalec zgodovine Kojskega g. Miloš Kumar. S prijetnimi vtisi in z novim znanjem se je pohod zaključil po štirih urah v dvorani Kulturnega doma na Humu. Tu so se okrepčali z odličnim golažem iz restavracije gradu Dobrovo in žlahtno briško kapljico. Dan se je zaključil v prijetnem vzdušju tako organizatorjev kot gostov in udeležencev pohoda. Nasvidenje do naslednjega leta, ko se ponovno vidimo v Goriških Brdih.

OZVVS Brda

Fotografije:

Mitja Močnik