Zgodovinski festival èStoria

28. maj 2017

Od 25-28. maja 2017 je v italijanski Gorici potekal tradicionalni zgodovinski festival èStoria. Posebna sekcija poimenovana Trincee (Jarki) je bila posvečena stoletnici obeleževanja prve svetovne vojne, letos je bila izpostavljena bitka pri Kobaridu.

V sklopu sekcije Trincee so se odvili trije dogodki, vezani na Kobarid, pri katerih je sodelovala tudi Fundacija Poti miru v Posočju.

Izmed treh dogodkov izpostavljamo dogodek, ki se je odvijal 28. maj 2017 v Auli Magna, Polo Universitario di Santa Chiara, v Gorici z naslovom Kobarid / Caporetto – 100 let potem / 100 anni dopo

Vojna, ki se je ob Soči končala oktobra 1917, je pustila veliko sledov. Spominska obeležja, kaverne, strelski jarki, utrdbe in pokopališča predstavljajo kulturno in zgodovinsko dediščino. Spominjajo in opominjajo nas na trpljenje, žrtvovanje in umiranje tisočev mladih fantov in mož številnih narodov. Vojno pa je bridko okusilo tudi civilno prebivalstvo krajev ob fronti. Soška fronta, kot ena najhujših front, ima danes velik pomen za spominjanje. Bitka pri Kobaridu pa je bila tista, ki je odločilno pripomogla k temu, da se je tako močno usidrala v zgodovinski spomin.

Pri pogovoru o dogodkih v Kobaridu izpred 100 let, današnjih načinih ohranjanja in prezentacije dediščine soške fronte ter priložnostih razvoja zgodovinskega turizma na čezmejnem območju so sodelovali: Željko Cimprič (Kobariški muzej), Tadej Koren (Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«), Marco Mantini (poznavalec prve svetovne vojne ter avtor številnih publikacij na to tematiko) in Nicola Relevant (Promo Turizmom FVG).

Več o festivalu: http://www.estoria.it/

Estoria.pdf

Foto: Vinko Avsenak