1917 – Ženske na ulicah. Za kruh in narod

razstava

V prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« v Kobaridu je bila v petek, 16. junija 2017 odprta razstave z naslovom 1917 – Ženske na ulicah. Za kruh in narod.

Gre za še eno v nizu razstav, ki jih vsako leto v znamenju stoletnic prve svetovne vojne pripravljata Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Fundacija Poti miru v Posočju. Glavne protagonistke so vsakič ženske in njihove strategije preživetja, ki v vojnih razmerah vključujejo celotne družine, medtem ko so možje na vojski.

V letu 2017 je poudarek razstave namenjen ženskam, ki »stopijo na ulice« in vse bolj odločno zahtevajo prekinitev vojnega spopada ter vrnitev vojakov domov. Dalje protestirajo za preživetje in delavske pravice (npr. februarska in oktobrska revolucija na Ruskem). Tudi na Slovenskem gredo ženske na ulice »za kruh«, obenem pa za svoj medvojni domoljubni angažma postavijo politično ceno – kot pripadnice množičnega deklaracijskega gibanja se postavijo za pravico do nove domovine.

Medtem se frontna črta po 12. soški bitki, poznani predvsem po bitki pri Kobaridu, pomakne vse do reke Piave. Za del ženske populacije to pomeni začetek dolgega povratka v večinoma porušene domače kraje v Posočju. Za ženske v Furlanski in Padski nižini pa se negotovost šele pričenja.

Razstavo je predstavila vodja projekta dr. Marta Verginella, slavnostna govornica pa je bila literarna kritičarka Tatjana Rojc.

Otvoritev zanimive razstave so s kulturnim programom dopolnili duo Bakalina, Oktet Simona Gregorčiča in Andrea Pandolfo (krilni rog).

Razstava bo na ogled do novembra 2017.

Več o razstavi: http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/sto-let-odkar-so-zenske-zavzele-ulice-za-kruh-in-narod/425205

Fotografije: arhiv Tolminskega muzeja, arhiv Fundacije Poti miru v Posočju

Zgibanka