SPOMINSKA SLOVESNOST V MODREJCAH

Isonzo Expressz

Zgodovinski vlak Soča ekspres (Isonzo Expressz) je iz Budimpešte v dolino Soče in na Kras že tretje leto pripeljal okrog 450 obiskovalcev. Gre za kulturno-turistični projekt, ki ga od leta 2015 prirejata madžarska turistična agencija MÁV Nosztalgia Kft s podporo nevladnih organizacij, madžarskega obrambnega ministrstva in v sodelovanju s Fundacijo Poti miru v Posočju, Veleposlaništvom RS v Budimpešti, Veleposlaništvom Republike Madžarske v Ljubljani, Ministrstvom RS za obrambo, TIC Nova Gorica, HIT d.o.o. ter Občinama Komen in Tolmin.

Štiridnevno potovanje, namenjeno obiskovanju krajev vzdolž nekdanje soške fronte, ter spominjanju na umrle vojake, se je začelo na avstro-ogrskem pokopališču Modrejce pri Mostu na Soči, kjer je potekala spominska slovesnost. Častno pokroviteljstvo nad prireditvijo sta ob 100. obletnici bitke pri Kobaridu in konca soške fronte prevzela predsednika slovenskega in madžarskega državnega zbora dr. Milan Brglez in dr. László Kövér. Po obeh himnah je najprej dobrodošlico zaželel župan Občine Tolmin Uroš Brežan. Sledila sta slavnostna nagovora, kjer sta se predsednika zahvalila vsem, ki skrbijo za ohranjanje dediščine soške fronte in za sodelovanje, ki se je med različnimi slovenskimi in madžarskimi organizacijami stkalo tudi zaradi tega. Predsednika sta nato položila venca k spomeniku na pokopališču, prireditev pa se je končala z blagoslovom slovenskega in madžarskega vojaškega duhovnika.

Naslednja dva dneva sta bila namenjena ogledu trdnjave Kluže, muzejev na prostem Kolovrat in Debela Griža, Kobariškega muzeja, Cerja, italijanske kostnica v Sredipolju/Redipuglia in Martinščice. Fakultativni izleti so zadnji dan Madžarom omogočili še spoznavanje Spominske cerkve Svetega Duha na Javorci, Brd, Postojnske jame, Predjamskega gradu, Portoroža, Tržiča in Palmanove. Tik pred prihodom Soča ekspresa je Fundacija Poti miru s pomočjo Kulturne fundacije iz Budakeszi-ja vodnik po Poti miru od Alp do Jadrana izdala tudi v madžarskem jeziku.