17. spominska slovesnost za padle v prvi svetovni vojni na Mrzlem vrhu

Categories Novice

Mrzli vrh nad Tolminom je bil v soboto, 19. avgusta 2017, prizorišče tradicionalne spominske slovesnosti z mašo za padle v prvi svetovni vojni, ki jo je Društvo »Peski 1915–1917« iz Tolmina v sodelovanju s Fundacijo Poti miru v Posočju in Občino Tolmin letos organiziralo že sedemnajstič.

Pred kaverno, v kateri so julija 1917 madžarski vojaki postavili oltar in ga posvetili Devici Mariji, se je navkljub neugodnemu vremenu več sto obiskovalcev poklonilo žrtvam prve svetovne vojne. Na prireditvi je zbrane najprej nagovoril predsednik društva Ludvik Pavšič, ki je spomnil, da društvo letos obeležuje 20. obletnico delovanja, nato je v imenu Občine Tolmin pozdravila podžupanja Martina Kenda. Slavnostni govornik, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, je spomnil: »Mrzli vrh nas vedno znova vabi, a ne toliko zaradi vojnih dogodkov kolikor zaradi spomina na vse padle na obeh straneh frontne črte«.

Med obiskovalci, ki se redno udeležujejo te prireditve, so bila tudi letos prijateljska društva iz Slovenije, Madžarske, Italije, Češke in Romunije, ki se ukvarjajo z obnavljanjem zapuščine prve svetovne vojne in ohranjanjem spomin na padle vojake.

Predstavniki veleposlaništev Nemčije, Slovaške, Madžarske in Ruske federacije ter predstavniki združenja Fuarce Cividat iz Vidma so, poleg članov društev, položili vence pod spominsko ploščo ob vhodu v kaverno.

Posebno čast je s svojo prisotnostjo izkazal apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz, ki je po končanem kulturnem delu programa, v katerem je sodeloval Moški pevski zbor iz Poljubinja, vodil somaševanje. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je med sveto mašo v svoji pridigi opozoril, da je »… zemlja, na kateri smo zbrani, posvečena in sveta zemlja … posvečena s tisoči in tisoči žrtev, ki so umrli po teh vrhovih in pobočjih. / … / Zato nas kri teh svetih krajev opominja in svari pred prelivanjem krvi, ki tudi v današnjem svetu teče v vedno večjih potokih.«

Naj sporočilo 17. spominske slovesnosti povzamemo z besedami slavnostnega govornika Silvestra Gaberščka: »…zato naj velja za vedno in povsod: Zbogom orožje!«

Besedilo: Mojca Rutar
Foto: arhiv Društva Peski