PREDSTAVITEV KNJIGE CVETJE – MENGORE IN ODPRTJE RAZSTAVE

Categories Novice

Ob 100 letnici bitke pri Kobaridu in konca soške fronte je izšla nova obsežna monografija Cvetje – Mengore, v viharju vojne 1915-1917, avtorja Lovra Galića, ki jo je izdala in založila Ustanova “Fundacija Poti miru v Posočju”. Lovro Galić je velik poznavalec vojaškega dogajanja na soški fronti in avtor več knjig na to temo, ki so osvetlile pomemben del slovenske in evropske zgodovine.

Knjiga predstavlja zgodovinske dogodke med soško fronto na vzpetinah na desnem bregu reke Soče pri Volčah.  Cvetje in Mengore (Tolminsko mostišče) sta v obdobju 29-ih mesecev kljubovali številnim napadom italijanske vojske, oktobra 1917 pa sta predstavljali strateški izhodiščni položaj za uspešno izvedbo 12. soške bitke. Publikacija vključuje številna uradna vojaška poročila, skice, zemljevide, načrte in fotografije, ki dajejo dober vpogled v zgodovino bojev na Tolminskem mostišču. Skrbno zbrani podatki, pričajo o neomajni vztrajnosti avstro-ogrskih branilcev, ki so od aprila 1915 (ko so bili zgrajeni prvi zasilni obrambni položaji) do oktobra 1917 uspeli spremeniti Tolminsko mostišče v neosvojljivo trdnjavo. Avtor se je v svoji predstavitvi dotaknil tudi zgodb številnih posameznikov, ki so v prvi svetovni vojni pustili svoja življenja v naših krajih.

Premierna predstavitev knjige je bila v petek, 8. septembra 2017 v Fundaciji Poti miru v Posočju v Kobaridu, naslednjega dne pa je bila knjiga predstavljena tudi v Tolminskem muzeju.

Knjigo lahko kupite na sedežu Fundacije Poti miru v Kobaridu, v Kobariškem in Tolminskem muzeju na Sabotinu.

Predstavitev knjige v prostorih Fundacije Poti miru v Posočju je dopolnila tudi otvoritev razstave ilustracij Damijana Stepančiča. Stepančičeve risbe ponazarjajo resnični zgodbi Antona in Arsenija, dveh vojakov v prvi svetovni vojni. Prva je bil dedek ilustratorja Damijana Stepančiča, drugi pa dedek zgodovinarja Marka Simića, ki je bil tudi gost odprtja razstave. Ilustracije so, z opisom zgodb obeh vojakov, izdane tudi v slikanicah. Razstava bo na ogled do 15. oktobra 2017.

 

Več o vsebini posamezne slikanice najdete na:

http://www.zalozbamis.com/knjiga/anton/

http://www.zalozbamis.com/knjiga/arsenije/

 

 

Fotografije: Arhiv Fundacije Poti miru v Posočju