UPRIZORITEV BITKE PRI KOBARIDU NA MUZEJU NA PROSTEM KOLOVRAT

Categories Novice

Uprizoritev bitke pri Kobaridu, bolj znane kot Čudež pri Kobaridu,  je bila ena od osrednjih prireditev ob obeleževanju 100. obletnice 12. soške ofenzive in konca soške fronte. Pobudnik je bilo Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav iz Kamnika, ob pomoči Kobariškega muzeja in Občine Tolmin. Na predstavi v naravnem amfiteatru muzeja na prostem Kolovrat je sodelovalo skoraj 200 nastopajočih iz Slovenije, Italije, Nemčije, Madžarske, Češke in Poljske. K avtentičnosti bitke ob preboju soške fronte pred sto leti je prispevalo še vreme, saj je bilo tudi takrat oblačno in megleno. Kljub slabemu vremenu so “vojaki” iz zgodovinskih društev izpeljali boje po scenariju z več kot sto eksplozijami, simulacijo plinskega napada, metalci plamena, zaradi vremena pa je bil onemogočen načrtovan spopad dveh letal.

Kolovrat v nedeljo, 17. septembra 2017 pa ni bil samo prizorišče vojskovanja. Predstava je imela tudi kulturni pridih, ko so razkrili zelo človeške zgodbe soške fronte. Slišala se je arija, ki jo je julija 1916 med krajšim premirjem na bojišču na Batognici zapel operni pevec Lauro Volpi  in požel aplavz obeh vojskujočih se strani. Spomnili so se tudi na zgodbo kobariškega vojaka Karla Pavlina, ki se je boril na Rombonu. Prireditev je z vojaškimi pesmimi obogatil tudi Oktet Simona Gregorčiča.

Kot pri vseh spominskih slovesnostih in dogodkih ob obeleževanju stoletnice soške fronte, je tudi ta dogodek prinašal sporočilo miru in sodelovanja ter zavedanje, da je vojna nekaj strašnega in se ne bi smela nikoli več zgoditi.

Medijske odzive na uprizoritev bitke najdete na spodnjih povezavah:

http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/sto-let-od-cudeza-pri-kobaridu-ki-mu-je-pomagala-megla/433071

http://www.primorske.si/2017/09/17/V-zrak-je-bruhala-zemlja-mitraljezi-so-drdrali

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174491559 (od 3,55 minute dalje)

http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-lepse-oddaja-o-turizmu/174492466

 

 

Fotografije: arhiv Fundacije Poti miru v Posočju