ZBOROVSKI FESTIVAL »ZBOGOM OROŽJE, POZDRAVLJENA PESEM«

Categories Novice

Mednarodni zborovski festival »Zbogom orožje, pozdravljena pesem« je v sklopu evropskega projekta Združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO 14-18: Poezija in glasba potekal med 21. in 24. septembrom 2017. Šlo je za festival z vrhunskimi umetniki, ki je bil posvečen humanizmu in evropskim vrednotam.

Že v torek, 12. septembra, je bil na Gradu Kromberk uvodni dogodek festivala »Vihar sovražen svet pretresa«, odprtje razstave Narodne in univerzitetne knjižnice ob stoletnici prve svetovne vojne in pogovor v okviru muzejskih torkovih večerov Goriškega muzeja.

V petek, 22. septembra je bil prav tako na Gradu Kromberk mednarodni znanstveni simpozij na temo Glasba v prvi svetovni vojni, na katerem so sodelovali ugledni muzikologi, etnomuzikologi, sociologi, zgodovinarji in slavisti.

 

Zborovska transverzala ob slovensko – italijanski meji v spomin na 1. svetovno vojno.

Z zborovsko verigo, ki je bila vzpostavljena na liniji, kjer je v prvi svetovni vojni potekala soška fronta, je več pevskih zborov iz Slovenije in Italije ob stoletnici konca soške fronte počastilo spomin na žrtve vojne. Prireditev je potekala 23. septembra 2017 v več mestih ob slovensko–italijanski meji (Log pod Mangartom, Kobarid, Tolmin, Prevala nad Novo Gorico, Sabotin, Sveto pri Komnu, Doberdob, Gorica)

 

Več informacij na spletnih povezavah:

http://www.glasbenamatica.si/koncerti/zbogom-orozje-pozdravljena-pesem/

http://kulturnidom-ng.si/glasba/tenso/

http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/glasbeni-poklon-zrtvam-prve-svetovne-vojne-pesem-kot-upanje-v-prihodnosti-brez-vojn/433104

https://radioprvi.rtvslo.si/2017/09/zbogom-orozje-pozdravljena-pesem/

LETAK

 

Fotografije: Arhiv Fundacije Poti miru v Posočju