CERKEV S. DUHA V JAVORCI PREJELA ZNAK EVROPSKE DEDIŠČINE

Categories Novice

26. marca 2018, so v bolgarskem Plovdivu, evropski prestolnici kulture leta 2019, slavnostno podelili znak evropske dediščine devetim spomeniškim območjem v Evropski uniji, ki jih je Evropska komisija ob koncu lanskega leta razglasila za prejemnike tega priznanja. Med prejemnicami najvišjega evropskega priznanja za skupno dediščino je tudi cerkev Sv. Duha v Javorci. Na slovesnosti  je znak evropske dediščine za Javorco prevzel tolminski župan Uroš Brežan. S pridobitvijo tega znaka Javorca stopa v elitno družino 38 evropskih kulturnih spomenikov, katerim prinaša nove priložnosti ter prepoznavnost na evropskem in svetovnem nivoju.

11. maja 2018 je bila v cerkvici Sv. Duha v Javorci slovesnost ob odkritju znaka evropske dediščine, poimenovana Javorca, kraj evropskega spomina. Prestižni znak evropske dediščine sta simbolično odkrila minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec in župan Občine Tolmin Uroš Brežan.

Cerkev v Javorci so leta 1916 med boji na soški fronti v čast in spomin na padle tovariše zgradili avstro-ogrski vojaki. Tako med vojno kot pozneje je bila in je še danes prostor združevanja posameznikov iz različnih nacionalnih, kulturnih in jezikovnih okolij in veroizpovedi. Za Javorco so v njeni več kot 100-letni zgodovini skrbele in jo obnavljale kar štiri različne države, saj so v njej prepoznale vrednoto miru. Simbolna vrednost cerkvice se je ohranila vse do današnjih dni, ko jo obiskujejo sorodniki graditeljev in padlih vojakov ter ljubitelji narave in zgodovine.

Javorca je navdih za dejavnosti mladih in za raznolike kulturne prireditve. V leseni stavbi redno potekajo verski obredi različnih verskih skupnosti. Kontinuirana je promocija zgodovine nastajanja objekta ter likovne izjemnosti, ki so jo dali stavbi in njegovi opremi Remigius Geyling, vodja del Geza Jablonski in drugi.

Spominsko cerkev Sv. duha v Javorci je Vlada RS že leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Poleg tega je Javorca ena izmed najpomembnejših točk na Poti miru in osrednji element nominacije Pot miru od Alp do Jadranadediščina prve svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine.

 

Predstavitev cerkvice Sv. Duha v Javorci:

https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/heritage-label/sites/javorca-church_en