V BOVCU SO SE POKLONILI SPOMINU NA VSE DOMAČE ŽRTVE 1. SVETOVNE VOJNE

Categories Novice

V soboto, 19. maja sta Občina Bovec in Župnija Bovec v sodelovanju z nekaterimi bovškimi društvi in organizacijami slovesno odprli obeležje, posvečeno vsem Bovčanom, ki so trpeli v prvi svetovni vojni. Spomenik je posvečen tako vojakom, ki so na frontah pustili življenja, kot tudi domačinom, ki so zapustili svoj dom in v begunstvu trpeli in hrepeneli po domačih krajih.

Slovesnost se je začela s sveto mašo v cerkvi Sv. Urha, po maši se je tam nadaljeval kulturni program. Bovški župan Valter Mlekuž je izrazil veliko zadovoljstvo, da je ob stoletnici konca prve svetovne vojne prišlo do postavitve tega spominskega obeležja.

Slavnostni govornik Vasja Klavora je spomnil na usode vseh tistih, ki so morali leta 1914 zapustiti svoje domove in se kot begunci zateči v notranjost Avstro-ogrske monarhije. Veliko Bovčanov se je nastanilo v taborišču Bruck na Litvi, od koder se številni niso več vrnili. Program v cerkvi so zaokrožili združeni pevci Bovškega s skladbo, ki jo je napisal Ambrož Čopi, pod vodstvom Mateja Kavčiča.

Po prireditvi je sledilo odkritje in blagoslov spominskega obeležja, ki je postavljeno na zid na zelenici, ki vodi k župnijski cerkvi. Obeležje je sestavljeno iz spominske plošče in na železnih nosilcih na zidu nameščenega stebra, ki je bil nekdaj del cerkvenega oltarja. Nad njim je odprtina v obliki križa, ki simbolizira prehod iz mesta živih v mesto mrtvih. Zasnovo obeležja je pripravil domačin, arhitekt Aleksander Ostan.

Spominsko ploščo sta odkrila župan Občine Bovec Valter Mlekuž in predsednik Krajevne skupnosti Bovec Gregor Rupnik. V spremstvu dveh članov Društva 1313, oblečenih v uniforme vojakov iz prve svetovne vojne, je župan k spomeniku položil žalni venec, zadonela je skladba Tišina, učenke OŠ Bovec pa so spomenik posule z marjeticami.

Ob tej priložnosti je bil izdan tudi zbornik Kje je moj dom?, ki je posvečen vsem trpečim z Bovškega v prvi svetovni vojni. V zborniku je 12 avtorjev, ki so v večini iz Bovškega, prispevalo misli o prvi svetovni vojni, domu, beguncih, dediščini, miru. Zbornik, katerega odgovorni urednik je Fedja Klavora, je založila Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, sofinanciran pa je bil s pomočjo Občine Bovec, Zgodovinske sekcije Bovec, Turističnega društva Bovec – sekcija mladih in Krajevne skupnosti Bovec.