BOBNI MIRU 2018 V KOBARIDU

Categories Novice

Prvi avgustovski dan se je v Kobaridu odvil osrednji dogodek za obeležitev 100. obletnice konca 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju, koncert Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra.

V ta namen letos potekajo v Sloveniji in tudi drugod po Evropi številne kulturne prireditve, pohodi in drugi dogodki, ki nas želijo spomniti, da smo lahko hvaležni za obdobje miru, katerega lahko uživamo, ob zavedanju, da mnogi naši predniki niso imeli te sreče.

Pred začetkom koncerta je moderator slavnostne prireditve Ivan Lotrič mlade iz enajstih držav sveta povabil k podpisu Zaveze za mir. To dejanje sta glavna organizatorja prireditve Fundacija Poti miru v Posočju in Kobariški muzej določila za zelo pomembno simbolno dejanje, ki mlade poziva k ponovnemu razmisleku, kako veliki vrednoti sta mir in spoštovanje, ter nosilce naše prihodnosti in voditelje zavezuje, da se bodo po svojih najboljših močeh trudili za njuno uresničevanje.

70 mladih iz Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra / European Spirit Of Youth Orchestra – ESYO pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta je z instrumentalnimi zvoki preplavilo Kobarid. Koncert je z literarnimi vložki, ki jih je črpal iz svojih knjig Kot konji, ki spijo stoje in Trans Europa Express, v italijanskem jeziku dopolnjeval tržaški pisatelj Paolo Rumiz. Med številnimi skladbami je zadonela tudi evropska himna Oda radosti.

Župan Občine Kobarid Robert Kavčič je pozdravil številne poslušalce, med katerimi je bilo tudi več visokih gostov: predsednik državnega zbora mag. Matej Tonin, župani iz Benečije in drugi.

Prireditev so kot častni pokrovitelji podprli Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, Predsednik Republike Italije Sergio Mattarella in Evropski parlament, sicer pa sta jo v sklopu projekta NETWORLD, ki ga iz sredstev ERDF in IPA sofinancira Evropska unija, v sodelovanju z Občino Kobarid, Posoškim razvojnim centrom, Nacionalnim odborom za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, Šolo za mlade glasbenike iz Trsta in Deželo Furlanija-Julijska krajina, organizirala Fundacija Poti miru v Posočju in Kobariški muzej.

Glasbeniki so bili pod vodstvom Kureta in v spremstvu Rumiza na turneji Trans Europa Express – Bobni miru 2018 vse od 18. julija do 3. avgusta. Dogodek v Kobaridu je bil v sklopu te turneje, ki je dan prej obiskala Trst, nadalje pa še dežele Marke, Veneta, Emilie Romagne, Furlanije Julijske krajine, Trentinsko- Zgornjega Poadižja in Toskane. Umetniška ekipa je povsod, kjer je nastopila, z vrhunsko glasbo in prodornimi mislimi Paola Rumiza pripovedovala o miru, vojni, o mejah in razmerah v Evropi.

Pred svojim nastopom v Kobaridu so mladi glasbeni umetniki obiskali Kobariški muzej, Informacijski center Pot miru in prehodili ravno tolikšen del Poti miru, da so lahko začutili njeno idejo, smisel in poslanstvo.