SLOVESNOST NA PREVALI

Categories Novice

Na Prevali, v čudovitem kraljestvu gora, v katerem se poleti užitkom predajajo planinci, pozimi pa smučarji, se je pred 101 letom odigralo tragično poglavje v zgodovini prve svetovne vojne. Tam gori so bili namreč v zadnjih dneh 12. soške bitke, od 25. do 28. oktobra 1917, vojaki 59. pehotnega polka iz Salzburga (Rainerji) in I. bataljona 4. tirolskega polka cesarskih lovcev na eni strani ter pripadniki I. bataljona italijanskega 88. pehotnega polka in alpinci bataljonov Saluzzo, Dronero e Borgo San Dalmazzo na drugi strani, glavni igralci zadnje bitke prve svetovne vojne na slovenskih tleh. 27. oktobra se je na tem območju odprl pekel. Dan se je začel z močnim topniškim obstreljevanjem možnarjev iz Rablja ter s snežnim metežem in meglo. Rainerji so v globokem snegu, v močnem italijanskem pehotnem in strojničnem ognju, ki jih je kosil z grebenov na Studorju in Lopi, obtičali na strmih, težko prehodnih pobočjih pod Lopo. Toda naslednjega dne so patrulje na sedlu naletele le še na manjšo italijansko posadko, medtem ko se je glavnina umaknila v Reklansko dolino. 28. oktobra 1917, ko so bile nemške enote že pred Vidmom, so na Prevali torej padle še zadnje žrtve soške fronte. Na bojišču je na obeh straneh obležalo na stotine mrtvih, ki jih je hitro prekril sneg.

Po bitki se je pater Bruno Spitzl s 30 pionirji odpravil na Prevalo, da bi pod snežno odejo poiskal trupla padlih vojakov. V nemogočih zimskih razmerah vseh ni mogel najti, zato je svoje plemenito delo nadaljeval po odjugi v naslednjem letu, od junija do avgusta 1918. Pred skoraj natanko 100 leti so torej na pobočjih nad Krnico pokopali zadnje žrtve soške fronte.

Raztreseni grobovi so kmalu po vojni padli v pozabo, toda po 100-ih letih so končno dočakali spominsko obeležje. 8. septembra 2018 smo se na Prevali z mašo in kulturnim programom, v katerem je sodeloval tudi kombinirani bovško-tolminski pevski zbor in pihalni kvintet avstrijske vojske, slovesno poklonili spominu na 35 padlih Rainerjev. Obeležje je postavilo Tradicijsko društvo 59. pehotnega polka iz Salzburga s pomočjo Črnega križa Avstrije in Občine Bovec.

Avtor: Vinko Avsenak